Hotel Parkzicht Veendam wordt het eerste brouwhotel van Nederland

Onlangs heeft Techno Horeca de grootkeuken bij Hotel Parkzicht uitgebreid met de plaatsing van een open keuken met o.a. de Mibrase houtoven. Een aanwinst voor de keuken deze houtoven, vindt eigenaar Appie Weij. De verbouwing is uitgevoerd met het oog op de toekomst: Hotel Parkzicht wordt het eerste brouwhotel van Nederland! Bekijk de nieuwe open grootkeuken in onze portfolio.

HPV9220sRGB

Foto: Noorderblik

Lees hieronder het artikel van 31-03-2018 door: Pieter Broesder
Bron: DvhN

Het wordt een memorabel paasweekend voor Hotel Parkzicht in Veendam. Het interieur van het allereerste brouwhotel van Nederland wordt ingericht.

De bijzondere brouwinstallatie met twee brouwketels van glas en rood koper staat al midden in het restaurant. Gasten die er straks een vorkje prikken, hebben uitzicht op het brouwproces en kunnen met eigen ogen zien hoe speciaalbieren als Adriaans Blond, Veenkoloniaal Wietbier of Tammo’s Blond ontstaan. ,,Naast hotel, restaurant en zaalverhuurder zijn we ook brouwhuis’’, zegt eigenaar Appie Weij. ,,Ik heb het nog even nagekeken: we zijn echt het eerste brouwhotel van Nederland. Er zijn wel brouwerijen met een eigen café, of cafés met een brouwerij. Maar de combinatie hotel en bierbrouwerij is er niet.’’

Dit weekeinde wil Appie, de vierde Weij op rij in de familiezaak, met de inrichting klaar zijn.’’ Vloeit dan ook het gerstenat al uit de tap? ,,Nog niet. Dat gebeurt in mei. Dat heeft er ook mee te maken dat we het procedé goed onder de knie willen hebben. Ik wil niet voor verrassingen komen te staan.’’

Sinds hij zijn plannen eind vorig jaar bekendmaakte, kreeg hij een storm aan reacties. ,,Ook van mensen die zelf bieren willen brouwen. Speciaalbieren en streekproducten zijn in.’’

Zeven streekbieren met ingrediënten als mout en hennep uit Oost-Groningen worden onder leiding van brouwmeester Jakob Melessen uit Veendam gebrouwen. ,,Jacob heeft de kennis en alle papieren. Ik heb alleen een bierdrinkdiploma’’, zegt Weij. ,,Maar zonder gekheid, zelf wil ik het brouwproces ook leren beheersen. Hier in de zaak wil ik overal kunnen inspringen. Als de chef ziek is, sta ik ook achter het fornuis en werk ik mee. Dat moet straks ook in de brouwerij gebeuren.’’

Parkzicht is een van de grootste werkgevers in het centrum van Veendam met zeker 65 mensen (veel in deeltijd) op de loonlijst. ,,Dat schept verantwoordelijkheid. Je moet je als zaak blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang.’’

Weij liep al langer rond om naar voorbeeld van ‘brouwhotels’ in Duitsland zijn eigen zaak om te bouwen. Toen hij vernam dat brouwerij de Graaf van Heumen uit het Gelderse Heumen stopte, stak hij zijn voelhoorns uit. Gesprekken volgden en inmiddels staan de brouwketels van de Graaf van Heumen in Veendam.

Parkzicht onderging een ingrijpende verbouwing. Het restaurant kreeg een open keuken, de wintertuin en de grote zaal werden aangepakt en een naastgelegen pand aan het Museumplein werd bij de zaak gevoegd. In dat pand vinden de vergisting en lagering plaats. ,,Hoeveel bier we willen produceren? De eerste week denk ik dat we toch gauw zo’n 5000 liter moeten kunnen brouwen.’’ Bier onder de overkoepelende naam Bogdike naar de gelijknamige culturele stichting, opgericht door wijlen Bé Wever.