Houd condensor en roosters koeling schoon

koelapparatuur, gram,

Condensator

Een condensor moet warmte uit de koel- en vriescellen of -ruimten kunnen afgeven aan de omgeving. Als het condensoroppervlak vervuild raakt, vermindert de warmteafgifte en kan het energieverbruik van de condensor met 10% toenemen. Maak de condensor van het koelmeubel of -installatie jaarlijks schoon. Zo wordt het energieverbruik laag gehouden.

  1. Luchtgekoelde condensors kunnen met een zachte borstel worden schoongeborsteld. Bij vetafzettingen kan een ontvetter worden gebruikt.
  2. Watergekoelde condensors dienen chemisch te worden ontkalkt.
  3. Voor de condensor zijn vaak roosters geplaatst. Vuil op deze roosters belemmerd de afgifte van warmte door de condensor. Houdt deze daarom schoon.

Toepasbaarheid

Toepasbaar op condensors van koel- en vriescellen en -meubelen, en condensors van ruimtekoeling.

Milieu aspecten

  1. Met het goed schoonhouden van luchtgekoelde condensors kan 10% (bij geringe vervuiling) tot 30% (na jarenlange vervuiling) worden bespaard.
  2. Bij het schoonmaken van watercondensors (koeltorens) kunnen besparingen van 15 tot 25% op het verbruik van de koelmachine worden gerealiseerd.

Voorbeelden:

  • Het goed schoonhouden van een luchtgekoelde condensor van een koelcel met een inhoud van 22 m3 bespaard 500 kWh tot 1.500 kWh per jaar ofwel € 60 tot € 180 per jaar.
  • Voor een tafelmodel koelkast met vriesvak type A-label betekent dit een besparing van 25 tot 70 kWh per jaar. Voor een soortgelijke koelkast type C-label betekent dit een besparing van 40 tot 120 kWh per jaar. Het schoonmaken van een tafelmodel koelkast, afhankelijk van vervuilingsgraad en type, levert € 3 tot € 14 per jaar op.

Financiële aspecten

De investeringen zijn over het algemeen jaarlijks een half uur werk. De terugverdientijd ligt doorgaans rond 1 jaar.

Bron: Infomil